Büyük İskender (Alexander the Great)

Benzer İçerikler

III. Ahmed

Brad Pitt

I. Ahmed

Eski Makedonya kralı. Tarihin en büyük askeri komutanlarından biri. (D. M.Ö. 20 Temmuz 356 / Pella, Makedonya – Ö. M.Ö. 10 Haziran 323 / Babil)

Büyük İskender’in Hayatı

Büyük İskender’in babası II. Philip, annesi ise Epeiros kralının kızı Olympias’tur. Philip, İskender’in miras aldığı Eski Yunanistan’da güçlü ve birleşik bir imparatorluk inşa etti. İmparatorluğu teslim edeceği oğlunun da en iyi şekilde eğitilmesini istiyordu. Bunun için İskender 13 yaşındayken büyük filozof Aristoteles’i oğluna özel ders vermeye çağırdı. Bu özel derslerin karşılığında, Aristoteles’in memleketi Stageira’yı restore etmeyi kabul etti ve vatandaşlarının çoğunu kölelikten kurtardı. Aristoteles, İskender’in edebiyata, bilime, tıbba ve felsefeye olan ilgisini tetikledi. Özellikle gramer, hitabet ve felsefe alanında müthiş bir ilerleme sağladı. Ayrıca İskender matematik, okuma, yazma, lir; savaş, ata binme ve avlanma konusunda da eğitildi.

Homer, İlyada ve Odysse’nin eserlerini okumaktan zevk alan İskender, Ptolemy ve Cassander gibi ünlü generallerle ve arkadaşlarıyla bu dönemde tanıştı. Öfkeli ve devasa büyüklükte vahşi bir at olan Bukafelos’u 12 yaşındayken evcilleştirdi. Bukafelos, yaşamı boyunca ona savaş arkadaşı oldu. Babası savaşlara gittiğinde yerine vekillik ederek yönetim tecrübesini artırdı.

Tahta Oturması ve Fetihler

M.Ö. 336’a gelindiğinde II. Philip, koruması Pausanias tarafından öldürüldü. 20 yaşındaki İskender taht mücadelesine girdi ve tüm rakiplerini öldürdü. Tahtın güvenliğini sağladıktan sonra Yunanistan’ı kontrol altına aldı. Daha sonra medeni dünyayı fethetmek için doğuya yöneldi. Önce Anadolu’yu fetheden İskender daha sonra İssus’ta Fars ordusunu yenerek Suriye’yi ve ardından Tire’yi kuşattı. Gittikçe güçlenen İskender, dönemin güçlü medeniyetlerinden olan Mısır’ı fethetti ve İskenderiye’yi devletinin başkenti ilan etti. Mısır’dan sonra Susa şehri de dahil olmak üzere Babil ve Pers bölgelerini işgal etti. Sonra Hindistan’a geçerek dünya tarihinin en büyük imparatorluklarından birini kurdu. Tüm Hindistan bölgesini fethetme kudreti olan İskender’in askerleri, eşlerini ve çocuklarını görmek için eve dönmek istediler. İskender bu talebi kabul etti ve ordusu ile geri döndü.

Büyük İskender'in İmparatorluk Sınırları
Büyük İskender’in İmparatorluk Sınırları / Kaynak:wikipedia

Toplu Düğün

M.Ö. 324’ün başlarında İskender, Persia’daki Susa şehrine girdi. Persleri ve Makedonları birleştirerek sadece kendisine sadık olan yeni bir ırk yaratmak istedi. Subaylarına Pers prensesleriyle toplu bir düğün töreniyle evlenmelerini emretti. Ayrıca kendisi de iki eş aldı.

Makedon ordusu, İskender’in kültürleri değiştirme ve yeni bir ırk yaratma fikrine karşı çıktı ve birçok kişi isyan etti. Ancak İskender çok sert bir tavır aldı, isyan bastırıldı ve düğün töreni gerçekleştirildi.

İskender’in Ölümü

Girdiği hiçbir muharebeden yenilmeyen İskender Babil’e döndükten sonra aniden hastalanarak öldü. Hastalığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır ancak zehirlenme ihtimali çok yüksek görülüyor. İnşa ettiği büyük imparatorluk, ölümüyle birlikte Diadochi adı verilen generalleri arasında bölündü. Ancak bu generaller de zaman içerisinde birbirleriyle savaşmaya başladı ve antik dünyanın en büyük imparatorluğu dağıldı.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan